بالاخره خرداد ، ماه امتحانات رسید و همان طور که از نوروز زمزمه هایی به گوش می رسید قرار بر این شد که امتحانات ترم دوم به صورت حضوری برگزار شود. خواندن همه کتاب ها ، آن هم به طور کامل موجب می شود هر دانش آموزی تا حدودی نگران شود. نگران از اینکه مبادا در مدت کمی که هست آمادگی لازم برای در امتحانات را کسب نکنم. 😳 🙄
یکی از روش های برنامه ریزی برای کسب بهترین نتیجه در زمان کوتاه اولویت بندی براساس میزان تسلط و دشواری درس ها و فصل هاست که ما آن را «برنامه ریزی تسلط محور» نامیده ایم.
در این روش که جدول آن را از پایان همین مقاله می توانید دانلود کرده و پرینت کنید (و یا خودتان روی کاغذ آن را یادداشت کنید)، ۱۳ ستون برای هر درس مشخص شده است که در زیر آن را مشاهده می کنید
این جدول اگرچه در نگاه اول کمی شلوغ به نظر می رسد ، اما می تواند کمک زیادی به ما کند تا در مدت ۷ روز درس ها را سبک سنگین و نهایتاً اولویت بندی کنیم. بیایید با هم نگاهی به این جدول بیاندازیم:
یک برگه افقی را جلوی خود می گذاریم ، و شروع به رسم جدول می کنیم .
ستون اول همان طور که از اسمش پیداست (ردیف) برای شماره گذاری به کار می رود، پس از آن نام فصل یا بخش به همراه نام درس (مثلا ریاضی، علوم و….) نوشته می شود . سپس با محاسبه تعداد روزی که تا امتحان پایانی مهلت داریم ردیف ۴ را پر می کنیم . حواسمان باشد که این جدول باید به کمک مداد پر شود و عمل به آن تا زمانی که مهلت هر امتحان پایانی بالای ۲ روز است کاربرد دارد . از همین گفته پیداست که لازم است مهلت آزمون ها را هر روز پاک و آن ها را تصحیح کنیم. پیشنهاد می شود در پایان هر روز این کار انجام شود. مثلا حدود ساعت ۹ شب. این زمان به شما کمک می کند پیش از خواب با ذهنی آماده به رخت خواب بروید.
توجه: در صورتی که مهلت برای آزمونی به ۲ یا ۱ روز رسید، خواندن شما باید سرعت بیشتری بگیرد و هدف تمام کردن یک دور کامل از کتاب شود . برای همین در این شرابط اهمیت دارد که در تعداد صفحه و زمان لازم تجدید نظر کنید اما اولویت بندی آن درس ها می تواند بنا به صلاحدید شما همان باشد و یا از ابتدای کتاب شروع به خواندن کنید.
در ستون بعد از مهلت تا آزمون ، ستون تعداد صفحه قرار دارد که مطابق مثالی که در تصویر بالا آمده باید مجکوع تعداد صفحه ای که قرار است بخوانید چه از کتاب و چه از جزوه دبیر باشد. اما ستونی که بسیار با اهمیت است ، ستون میزان تسلط شماست که اگر تسلط شما نسبت به سایر فصل های همین درس بیشتر از دیگر فصل هاست ، به آن عدد ۵ و اگر کمتر است ، به آن عدد کمتر می دهید.
سپس با توجه به ستون های مهلت آزمون ، تعداد صفحه و میزان تسلط ، زمانی را برای اتمام فصل در نظر می گیرید مثلا ۱ساعت و نیم برای اتمام این فصل .
ستون بعد ستونی اختیاری در جدول است که قراری که با خودم برای نحوه خواندن آن فصل دارم می گذارم. می توانم در زیر این ستون یادداشت کنم : «روزهای بدون امتحان ، عصرها ۲ ساعت ریاضی» و یا یادداشت کنم پیش از فصل ۷ این فصل خوانده نشود .
به ستون نهم رسیدیم مهلت اتمام این فصل : این بخش حتما پس از تعیین اولویت یادداشت شود ، پس فعلا با آن کاری نداریم و به ستون ۱۰ و ۱۱ می پردازیم
پس از تعیین اولویت خوانده شود:
لازم است ما آخرین زمانی که قرار است این فصل را تمام کنیم در نظر بگیریم . این کار به ما کمک می کند اگر ۳ روز وقت داریم زمان ما نسوزد. در صورتی که درس مورد نظر ۱ یا ۲ روز طول می کشد مثلا یادداشت می کنیم ۱۴۰۱/۲/۲۵ ساعت۲۲ . تاکید می شود که این زمان آخرین مهلتی است که حتما باید فصل را به اتمام برسانم پس زمانی که به آن نزدیک می شوم باید حواسم را جمع کنم تا زمانش نگذرد. اگر فردی هستید که زیاد به زمان ضرب العجل مُقید نیست، برای خود جریمه ای تعیین کنید. |
ستون ۱۰ و ۱۱: یادمان باشد پس از شروع مطالعه هر فصل مدت زمان را در ستون مدت زمان صرف شده(دور۱) یادداشت کنیم ، این کار کمک می کند چه برای دور دوم مطالعه همین فصل چه برای مطالعه دیگر فصل های این درس دید بهتر و دقیق تری داشته باشم و زمان بهتری تخمین بزنم. ستون کناری نیز برای تیک زدن مقداری که خوانده ام یادداشت شده است. پس مشخص است که در زمان پر کردن ابتدایی این جدول نیازی به پر کردن این سه ستون نیست.
ستون بارم بندی امتحان که کاربردش بیشتر برای ۲ روز پایانی است نیز می توان در جدول به صورت اختیاری استفاده شود.
اکنون به ردیف بعدی جدول می رویم جدول می رویم، ردیف را دوباره علامت می زنیم، نام درس و فصل ، تعداد صفحه و …. را پر می کنیم و به همین ترتیب تمام درس ها را یادداشت می کنیم
اولویت بندی:
حالا ما می دانیم هر درس، چه میزان تسلط داریم ، چه میزان وقت قرار است برایش صرف کنیم، و چند روز برای هر درس فرصت داریم. اکنون زمان اولویت بندی است.
اولویت ۱ به معنای شروع این درس از همین لحظه است. یعنی این درس از اهمیت بیشتری برای من برخوردار است و تنها زمانی به اولویت دوم می پردازم که یا این ردیف تمام شده باشد و یا از این ردیف درسی خسته شده باشم و یا دچار کمبود زمان (مهلت زیر ۲ روز برای یک امتحان) شده باشم.
اکنون که اولویت بندی کردم به ستون نهم (آنچه در کادر بالا یادداشت شده است بر می گردم و برای مطالعه خود مهلتی تعیین می کنم .
ممنون که تا اینجا همراه ما بودید
این جدول را می توانید از اینجا دانلود کرده و پرینت بگیرید